Kuchnia

NASZA KUCHNIA

"Właściwe odżywianie jest pierwszym warunkiem naturalnej odporności organizmu, podstawy dobrego zdrowia i długiego życia."

Stanisław Popek

W naszym przedszkolu, Dzieci w ramach różnych działań, gotują, pieką, komponują swoje sałatki, desery, nadzienia czy dodatki.

Naszą kuchnię, inspirowaną ruchem społecznym Slow Food, wyróżnia:
  • dostępność sezonowych świeżych owoców i warzyw, a w ciągu całego roku jabłek, marchwi, rzodkiewek, bananów, papryki, pomidorów, pomarańczy, truskawek, malin czy śliwek,
  • dostępność bakalii
  • dostępność wody mineralnej Nałęczowianki lub Cisowianki w szklanych kubkach (w salach nie ma dystrybutorów wody źródlanej i plastikowych jednorazowych kubków),
  • zdrowe pełnoziarniste pieczywo jest dowożone codziennie w godzinach porannych z zaprzyjaźnionej sucholeskiej piekarni (nie kupujemy pieczywa mrożonego w marketach),
  •  preferowanie różnych rodzajów kasz i makaronów,
  •  wyroby własnej roboty: makaron do rosołu, pierogi, ciasta, bułki, orkiszowe naleśniki, surówki i sałatki oraz cotygodniowy piątkowy medalion z miruny zrobiony z soczystego białego fileta bez skóry  (w naszej kuchni nie znajdziesz gotowych paluszków rybnych czy chińskich  głęboko mrożonych ryb typu: panga czy mintaj)
  • dbałość o jakość: np. kupujemy tylko najlepsze mięsa w sprawdzonych punktach i przykładowo szynkę przeznaczoną na pulpety rozdrabniamy specjalną maszyną w momencie zakupu (nie tolerujemy żadnych mięs mielonych gotowych!); jesteśmy przywiązani do dobrych produktów: wybieramy najlepszy naszym zdaniem ketchup firmy Pudliszki czy Międzychodu (odrzucamy wszystkie produkty “ketchupopodobne”); przypadkowe produkty dżemopodobne zastąpiliśmy powidłami śliwkowymi  firmy Herbapol, zrezygnowaliśmy też z gotowych owocowych jogurtów na rzecz jogurtów naturalnych, które sami miksujemy z owocami czy też musami owocowymi, które sami robimy z owoców. Nasze Dzieci nie jedzą też gotowych niezdrowych białych serków i twarożków smakowych, zamiast nich serwujemy  półtłusty twaróg do którego dodajemy jogurt naturalny i szczypior lub rzodkiewkę lub paprykę, bacznie zwracając uwagę na producenta wyrobów mlecznych.
  • wyjątkowa świeżość produktów – zakupy robimy codziennie…o piątej rano możesz już nas spotkać na pobliskim targowisku, a po godzinie 6.00 w pobliskim  sklepie z mięsem i wędlinami, o tej samej porze kierowca przywozi świeży chleb z piekarni itd. 

Szczycimy się tym, że nie korzystamy z produktów przetworzonych, unikamy tych, które zawierają konserwanty, nie używamy glutaminianu sodu, nie odgrzewamy jedzenia, nie korzystamy z mikrofali. Wykluczyliśmy  dżemy, kiełbaski, parówki, pasztety, margaryny, płatki kukurydziane, wafle ryżowe, serki topione i inne.

UWAGA!!! Nie uczestniczymy w żadnych programach prozdrowotnych i żywieniowych, dedykowanych przedszkolom i szkołom, ponieważ programy te służą lokowaniu produktów konkretnych producentów, a “zdrowie Dzieci”, w naszej ocenie, jest jedynie hasłem służącym tej promocji.

Nasze Dzieci otrzymują pyszne, świeżo przygotowane, pełnowartościowe posiłki, które są najlepszymi pomysłami ze smacznej domowej kuchni.

REGGIO INSPIRACJA​

Nasz specjalny fanpage to miejsce w którym inspirujemy Rodziców, Nauczycieli Edukacji Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej i Terapeutów z całej Polski! Prezentujemy na nim swoje AUTORSKIE REGGIO POMYSŁY
Prezentujemy na nim swoje AUTORSKIE REGGIO POMYSŁY  

REGGIO INSPIRACJA

Nasz specjalny fanpage to miejsce w którym inspirujemy Rodziców, Nauczycieli Edukacji Przedszkolnej i Wczesnoszkolnej i Terapeutów z całej Polski!

Prezentujemy na nim swoje AUTORSKIE REGGIO POMYSŁY

Jeśli zainteresowały Cię nasze wartości i chcesz dowiedzieć się więcej, napisz lub zadzwoń do nas. Zapraszamy!

Skontaktuj się z nam jeśli poszukujesz terapeutycznego wsparcia dla swojego dziecka.Szkolenia, warsztaty dla Rodziców, Nauczycieli i Specjalistów.

Prowadzimy autorską terapeutyczną szkołę podstawową z oddziałami integracyjno-terapeutycznymi.